Tehnologia Cooke /i3 castiga tot mai mult suport printre dezvoltatorii de software dedicati segmentului de productii high-end.

Inainte de introducerea tehnologiei /i, uneori era un decalaj ciudat intre posibilitatile multor obiective cinematografice de varf si cele comparat low-cost incorporate in camerele mai ieftine. De multe ori, un prime PL mount pentru filme este doar un dispozitiv mecanic, pozitionand lentilele (ce-i drept, cu mare precizie) in locul potrivit pentru a forma o imagine.

In afara de sistemul de date pentru obiective de la Arri, nu au existat optiuni pentru ca un obiectiv foarte bun sa isi transmita pozitia focala, sau macar sa ofere informatii in format electronic despre lungima focala sau un numar de serie camerei sau echipamentului asociat, precum un recorder sau un monitor.

La inceputul erei camerelor de 35mm, in care nu exista un mod direct de a inregistra date, omisia era lesne de inteles, insa acum, cand pot fi inregistrate usor cantitati impresionante de metadata, este ceva ce poate usura semnificativ munca.

Tehnologia Cooke /i, acum ajunsa la a treia generatie (/i3), rezolva aceste probleme si previne, prin asta, o serie de dificultati de inginerie, conform RedShark.com. Multe sisteme de obiective electronice (precum EF de la Canon) transmit date prin intermediul contactelor din montura si, normal, multe monturi PL existente pe lume nu sunt atat de echipate.

Cooke rezolva in doua feluri aceasta situatie, prin definirea unui standard in ceea ce priveste comunicarea integrata in monturi in cazul celor nou fabricate care pot sustine asa ceva dar si prin simpla plasare de conectori in miniatura pe lateralele obiectivelor.

Sistemul /i este usor de implementat pe orice, de la un laptop la un monitor sau un recorder.

Fujinon deja a fabricat obiective capabile sa ofere date /i prin intermediul unui adaptor, Angenieux are o unitate de servo drive compatibila pentru seria Optimo iar Zeiss adauga tehnologia /i liniei de productie. Pana si Arri ia in considerare posibilitatea de a sustine protocolul.

Informatiile oferite initial de tehnologia /i includeau distanta de focusare, diafragma, distanta focala (fixa pentru un prime, variabila pentru un zoom) si diverse informatii, precum numarul de serie. Asta este mai important decat pare la prima vedere, din simplul motiv ca sunt inevitabile diferentele dintre obiective, asa ca identificarea obiectivelor potrivite pentru zona de efecte vizuale sau a productiilor 3D stereo este deosebit de importanta.

Cea mai noua versiune a sistemului /i include semnificativ mai multe date, majoritatea fiind dedicate mai ales integrarii efectelor vizuale.

Includerea unui accelerometru in obiectiv, probabil unul asemanator cu cele din telefoanele mobile, permite identificarea locului in spatiu in care obiectivul se gaseste. Nu va oferi de unul singur destula precizie pentru o urmarire 3D completa a camerei, insa Cooke sugereaza ca va face urmarirea mai usoara, mai rapida si mai precisa atunci cand este adaugat tehnicilor mai traditionale.

Alte date includ cartografierea profilului de distorsie a obiectivului, care descrie modul in care liniile drepte ajung sa nu fie chiar atat de drepte atunci cand sunt proiectate pe senzorul camerei, un inconvenient, intr-o anumita masura, inevitabil.

Contacteaza echipa noastra de specialisti pentru a afla mai multe detalii si pentru a primi cel mai bun pret.

No more articles