Zacuto a adus la un loc 5 companii pentru a crea Zacuto Gratical EVF, un nou concept de viewfinder electronic micro OLED.

Viewfinderele electronice reprezinta parti cheie din echipamentul oricarui cameraman. Spre deosebire de un viewfinder electronic tipic, Gratical HD EVF, Gratical X EVF si Gratical Eye EVF asigura o vizualizare realista a imaginii finale.

Puterea de procesare a Zacuto Gratical depaseste cu mult toate celelalte EVF-uri de pe piata.

Toate cele trei modele beneficiaza de un display cu micro-OLED cu 5.4 millioane de pixeli, de optica de precizie cu un dioptru incorporat (cu o gama de ajustare cuprinsa intre -1 si +4) si de un procesor dual-core FPGA  deosebit de puternic.

Zacuto Gratical Eye HD XGratical HD este un EVF universal ce beneficiaza de conexiuni standard care ii permit sa fie folosit cu o gama larga de camere, de la Sony a7S la F55 sau de la AJA CION la ARRI Alexa. Acesta nu este un viewfinder pentru cameramanii amatori ci pentru profesionisti, mai ales pentru cei care filmeaza cu mai multe camere si au nevoie de cea mai buna imagine posibila.

Ofera o imagine 1280×1024 clara si luminoasa. Faptul ca display-ul este OLED inseamna ca atat culoarea cat si contrastul sunt deosebit de bune. In plus, densitatea pixelilor si tehnologia OLED elimina efectele de “screen door” si “grid pattern” ce pot aparea pe EVF-urile mai ieftine.

Ecranul este mai inalt decat cei 720 de pixeli necesari pentru HD, iar asta este deoarece este gandit cu waveform, scope si nivelele audio afisate sub imagine, alaturi de masuratorile tipice pentru focalizare si expunere.

Pe partea laterala a Gratical se gasesc 4 butoane si un dial cu 4 directii pentru meniu, ceea ce inseamna un total de 8 comenzi, personalizabile de catre utilizator, ce pot fi setate pe absolut orice optiune disponibila in meniul EVF-ului. Initial, cele 4 butoane principale vor oferi functiile de culoare falsa, peaking, zebras si marirea imaginii 1-la-1.

Un avantaj major al Gratical HD este abilitatea de a aplica un LUT astfel incat sa poti lucra cu o imagine in viewfinder care este mai aproape de cea finala, insa inregistreaza totusi o imagine Log sau neprelucrata pe camera.

LUT-urile pot fi generate de catre utilizator in software-uri precum Davinci Resolve sau cumparate de la companii specializate.

LUT-urile se incarca prin intermediul unei intrari USB localizata in partea din fata a viewfinder-ului iar folosirea lor poate fi desemnata butoanelor din lateral. Prin urmare, schimbarea imaginii intre cea cu LUT si cea Log/neprelucrata se face instant.

O alta trasatura cheie a unui Gratical este ca nu are intarzieri deranjante intre ceea ce vede camera si ceea ce afiseaza dispozitivul. Daca unele EVF-uri au un derapaj de pana la cateva cadre, Zacuto Gratical are o diferenta de numai un cadru intre semnalul de intrare si afisare.

Gratical HD are intrari si iesiri atat HDMI cat si SDI (cu posibilitatea de cross-conversie, desigur), putand capta la o rezolutie de pana la 1080/60. Filmarile facute cu obiective anamorfice sunt redate perfect, datorita gamei largi de rezolutii, mai ales cea de 1280 de pixeli largime ajutand in mod deosebit la focalizare.

Montarea se face prin intermediul unei rozete in stil ARRI iar alimentarea este asigurata de o baterie tip Canon LPE6 care ofera intre doua si trei ore de folosire continuua. Carcasa este din aliaj solid si rezistent de magneziu.

Gratical X este, in esenta, un Gratical HD. Diferenta consta in optiunile de software. Gratical HD vine cu un pachet complet in timp ce Gratical X ii ofera utilizatorului posibilitatea de a alege o combinatie personalizata, scazand astfel costurile de achizitionare.

Zacuto Gratical Eye este cel mai mic si mai usor viewfinder al seriei, datorita faptului ca nu are baterie. Pentru alimentare a fost echipat cu un conector Lemo cu doi pini. Eye are o singura intrare HD-SDI si, ca si Gratical HD, beneficiaza de upgrade-uri gratuite de firmware pe viata.

Alte doua trasaturi de baza care il diferentiaza clar de celelalte EVF-uri din gama sunt: un tally extern si un senzor de proximitate.

Senzorul de proximitate se asigura ca, daca nu detecteaza nimic in 7 secunde (perioada poate fi modificata), ecranul se face negru, revenindu-si instantaneu atunci cand detecteaza miscare. Daca timp de o ora nu este folosit, Gratical Eye se inchide automat, economisind energie.

Contacteaza echipa noastra de specialisti pentru a afla mai multe detalii si pentru a primi cel mai bun pret.

No more articles